A részletes konzuli információkat itt érheti el, az alábbiakban néhány fontosabb információt kiemelünk azok számára, akik utaznak Szlovéniába vagy Szlovénián keresztül.

 

1. Belépés az országba / határhelyzet

Szlovénia a schengeni övezet része, így alapesetben a magyar-szlovén határon nem kell külön ellenőrzésre számítani, ugyanakkor Szlovéniában mindenkinek kötelezően rendelkeznie kell személyazonosító okirattal. Magyar állampolgárok esetében ez lehet érvényes útlevél, személyazonosító igazolvány vagy fényképes kártya alakú ideiglenes személyazonosító igazolvány. Aki ezen okmányok valamelyikével nem rendelkezik, szabálysértési bírságra számíthat, amelynek összege akár 500€ is lehet. A kiskorúaknak szintén rendelkezniük kell az előbb említett okmányok valamelyikével. A magyar vezetői engedély Szlovéniában nem alkalmas személyazonosság igazolására.

Az EU rendelet alapján, 2017. április 7-én megkezdődött a módszeres ellenőrzés a schengeni külső határokon, így a szlovén-horvát határon is. Az intézkedés következtében az elmúlt időszakban többször is hosszú, több órás sorok alakultak ki a határon, amelyek megismétlődésére, a forgalom nagyságának függvényében bármikor számítani lehet, különösen a legforgalmasabb határátkelőhelyeken (Jelšane/Obrežje, az Isztria felé, illetve a Ljubljana-Zágráb autópályán). A szlovén-horvát határhelyzetről szlovén/angol nyelven ez az oldal ad aktuális tájékoztatást, további információs lehetőségek: Útinform, +36 1 3362400 és a szlovén rendőrség honlapja

Az osztrák-szlovén határon továbbra is határellenőrzést folytatnak az osztrák hatóságok. Ennek következtében a forgalmasabb időszakokban nagyobb sorokra lehet számítani a Karavankák alagútnál.

Szlovéniában továbbra is érvényben van az országban 3 napnál több időt tartózkodó személyek regisztrációjának kötelezettsége. Ennek értelmében, azoknak, akik 3 napnál többet tartózkodnak az országban a jogszabály értelmében regisztrálniuk kell a helyi rendőrségen (ez alól kivételt jelentenek a hivatalos szálláshelyek, akik elvégzik a regisztrációt). Az eljárás díjmentes.

 

2. Közlekedés

A sebességhatárok személyautók számára: 50 km/h (lakott területen), 90 km/h (lakott területen kívül), 110 km/h (gyorsforgalmi úton, ez kék színű autópálya táblával jelölve), 130 km/h (autópályán, zöld színű autópálya táblával jelölve). Néhány autópálya szakaszon 110km/h a sebességhatár (pld. A5 magyar határ-Maribor), az alagutakban pedig általában 100 km/h. A szlovén rendőrség rendszeresen méri a sebességet, az alagutakban pedig több helyen átlagsebességet is mérnek, amelyeknél már kisebb sebességtúllépést követően is postázzák a büntetést a gépjármű tulajdonosa részére.

A Szlovén Köztársaság területén minden személygépkocsi részére, belterületen is kötelező a nappali fényszóró, valamint minden rendelkezésre álló (első-hátsó) biztonsági öv használata. A szlovén jogszabályok értelmében tilos dohányozni olyan járműben, amelyben 18 év alatti személy is utazik.

A személyautók részére matricás rendszer van érvényben, a szlovéniai közutakon a Szlovén Autópályakezelő (DARS) különösen szigorúan ellenőrzi azok használatát, ezért minden beutazónak azt tanácsoljuk, hogy még a határátlépés előtt, vagy legkésőbb a belépést követően vásároljon autópálya matricát (Magyarország felől érkezve (M70-es autópálya), közvetlenül a határt követően, már szlovén oldalon, található MOL kútnál lehet matricát venni). A matricát az autópályára való felhajtás előtt fel kell ragasztani a szélvédőre A matrica nélkül közlekedőkre 300-800 EUR büntetést róhatnak ki. A szlovén szabályozás két díjkategóriát különböztet meg a személygépjármű autópálya matrica esetében:

2A díjkategória - amennyiben az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter, és a gépjármű súlya vontatmánnyal együtt kevesebb, mint 3500 kg.

2B díjkategória – amennyiben az autó első tengely felett mért magassága meghaladja az 1,3 métert, a tömege azonban vontatmánnyal együtt sem a 3500 kg-ot (ide tartozik a legtöbb un. kisbusz pld. Opel Vivaro, VW Transporter, Renault Trafic).

Információ Szlovéniában személyszállítási szolgáltatást végzők számára

A Szlovéniába belépő külföldi személyfuvarozók (buszok, kisbuszok, stb.) utazási céljuktól függetlenül adózási kötelezettség alá esnek Szlovéniában. Az autóbuszt üzemeltetőnek (az utazás szervezőjétől függetlenül) szlovén adószámot kell kérnie és jelentést kell benyújtania a Szlovéniában/Szlovénián keresztül megtett fuvarokról, amelyek után adót kell fizetnie. További információ (Információ Szlovéniában személyszállítási szolgáltatást végzők számára rész).

Információ fuvarozók részére

A 7.5t-nál nehezebb járművek részére vasár és ünnepnapokon 8-21 óra között nem szabad közlekedni, de egyéb időszakos korlátozások is lehetségesek. Bővebb információ itt, illetve itt (Tanácsok Szlovénián keresztül fuvarozást végző cégeknek rész) érhető el. 

Felhívjuk az országban 3.5 tonna feletti járművel közlekedők figyelmét arra, hogy 2018. április 1-jétől „DarsGo” néven bevezetésre kerül az elektronikus útdíjfizetés a szlovén gyorsforgalmi úthálózaton, egyúttal ettől az időponttól megszűnnek a jelenleg alkalmazott útdíjfizetési lehetőségek (bővebb információ: www.darsgo.si).

 

3. Szabálysértés/okmányok elvétele

Amennyiben Szlovéniában az intézkedő hatóság (rendőrség-policija, autópályakezelő-DARS, vám-carina) helyszíni bírságot szab ki, akkor az érvényben lévő jogszabályok értelmében joga van a bírságot meg nem fizető külföldi állampolgár okmányait elvenni, akinek ilyenkor egy büntetésről szóló értesítést ad át. Az okmányokat csak abban az esetben fogják visszaadni, ha büntetés befizetésre kerül. Amennyiben a megbírságolt személy nem ért egyet a büntetéssel, úgy 8 napon belül tud panaszt benyújtani. Az okmányok visszadásának feltétele a büntetés befizetése, így ez utóbbitól függetlenül benyújtható a panasz. A kiszabott bírság befizethető a helyszínen készpénzben, vagy a rendőrségen. Helyszíni bírság kiszabása esetén a bírságoló szerv felhívja a bírságolt személy figyelmét, hogy amennyiben meghatározott időn belül kifizeti a bírságot (ez általában 8 vagy 16 nap), akkor a büntetésnek csak a felét kell kifizetnie, ez nem „egyezkedés”, erre a hivatalos szabályok adnak lehetőséget. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a konzulátusnak nincs arra hatásköre, hogy egy éppen a helyszínen eljáró szlovén rendőrt felhívjon telefonon és egyezkedjen vele a büntetés nagyságáról vagy annak jogszerűségéről. Amennyiben bármilyen jellegű észrevétele van a megbírságolt magyar állampolgárnak, akkor utólag panasszal élhet az eljáró hatóságnál, amelynek továbbításában természetesen segítséget nyújtunk.

 

4. Szlovéniában túrázók figyelmébe

Szlovénia, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidős sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák). Tekintettel azonban arra, hogy a külföldi turistákat érő balesetek, szerencsétlenségek nagy része felelőtlenségből, vagy a helyismeret hiányából fakadóan következik be, fokozottan kérjük az extrém sportok kedvelőit, hogy minden esetben körültekintően járjanak el, és csak jól szervezett túrákra, kellő helyi ismerettel rendelkező, szakszerű túravezető irányításával induljanak el.

A külföldiek körében történt balesetek és szerencsétlenségek oka gyakran az, hogy a túrázók, nem rendelkeznek pontos helyismerettel és információval a kijelölt útvonalról, úti célról, nem ismerik a környéket. Gyakori probléma, hogy a nyári időszakban sokan könnyű ruházatban (bakancs nélkül, papucsban, vagy szandálban), megfelelő felszerelés nélkül indulnak el. Nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérjék az időjárás-előrejelzést és a különböző veszélyjelzéseket, különösen, ha valaki a Triglavra indul. 1500-2000 m felett nagyon gyorsan változhat a hőmérséklet és az időjárás. Az elmúlt időszakban több természeti katasztrófa pusztított a Júliai-Alpokban, amely teljes útszakaszokat zárt le vagy mosott el. Kiemelten fontos, hogy megfelelő tájékozódó felszerelést vigyenek magukkal a túrázók, iránytűt, térképet, lehetőség szerint GPS-t, amellyel helyzetük is pontosan meghatározható szerencsétlenség esetén. A menedékházakban javasolt bejegyezni az indulás pontját és az úti célt, hiszen szerencsétlenség esetén ez lényegesen lerövidítheti a keresés idejét és megkönnyítheti a mentést.

Kérjük, hogy a magashegyi túrákra alaposan készüljenek fel, a szükséges felszerelés hiányában ne induljanak el és az út előtt tájékozódjanak, hogy jégcsákányra, hágóvasra, biztosító eszközökre szükség van-e. A Szlovén Alpinista Szövetség fokozottan felhívja a figyelmet a fizikai felkészültség, illetve a mentális kondíció fontosságára is.