Frissítve: 2024.06.12.

 

Figyelmeztetés: Szlovéniában a többnapos esőzések következtében az utak országszerte vizesek és csúszósak. A szlovén hatóságok felhívják a figyelmet az útviszonyoknak megfelelő sebesség megválasztására, illetve javasolják rossz látási viszonyok esetén a fényszóró használatát.

 

Közlekedés:

 • 2024.06.12-13. Az A2 autópályán a Karavanke alagutat június 12-én szerdán és  június 13-án csütörtökön éjszaka 21 és 5 óra között mindkét irányban lezárják. Lezárják továbbá a Hrušica felhajtót is a Karavanke alagút felé. A személygépkocsik Ljubelj,  Korensko sedlo és Rateče, a tehergépkocsik  Šentilj, Vrtojba vagy Fernetiči határátkelők felé kerülhetik ki a lezárt útszakaszt.
 • 2024.6.12. 12:00 és 12:30 óra között az A4 autópályát a Podlehnik és Gruškovje közötti szakaszon mindkét irányban lezárják. A lezárás rövid időtartama miatt nincs kijelölt kerülőút.
 • 2024.6.12. 22 és 5 óra között lezárják a Bled–Soteska útvonalat Bledben, a Cesta svobode úton.
 • 2024.6.12. A Mura folyó áradása miatt a Srednja Bistrica–Razkrižje útszakaszt a Mura-hídnál lezárták.
 • 2024.6.12-16. Kerékpáros rendezvény miatt útlezárásokra lehet számítani Muraszombat és Lendva, illetve Celje és Rogaska  Slatina környékén. Részletes információk a forgalomkorlátozás alá eső útvonalakról és időszakokról a www.promet.si linken találhatók.

 

2024. április 5-től lezárták a Čepinci (Kerkafő)-Kétvölgy regionális utat, mert traktorbaleset miatt az úttestre dőlt a Čepinci (Kerkafő)-Kétvölgy volt határátkelőhely épületének tetőszerkezete. Az útlezárás feloldásának időpontja egyelőre nem ismert, az a helyreállítást követően várható.

 

Határellenőrzés:

Szlovénia a magyar és horvát határszakaszain 2023. október 21-től ideiglenesen visszaállított határellenőrzést ismét meghosszabbította, és 2023. december 22-től várhatóan további hat hónapon keresztül fenntartja azt. Az intézkedés következtében hosszabb menetidővel kell számolni. Az eddigi tapasztalatok alapján a határátlépés általában gördülékenyen, kisebb-nagyobb várakozás mellett zajlik, azonban az ünnepek végén, amikor keleti irányból nagy számú gépkocsi közlekedik nyugat felé, nagy valószínűséggel lehetnek fennakadások a magyar-szlovén határon.

Ismét felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét az érvényes úti okmány meglétének fontosságára. (Érvényes úti okmány az érvényes útlevél és a személyazonosító igazolvány, illetve a határellenőrzésénél elfogadják az ideiglenes személyazonosító igazolványt is. A vezetői engedély Szlovéniában személyazonosítás céljából nem elfogadott okmány. Egyúttal jelezzük, hogy Olaszország a szlovén-olasz határon folytat ellenőrzéseket.

A szlovén-magyar határszakaszon a következő határátkelőhelyeken kerül sor ellenőrzésekre:

1. a nemzetközi közúti személy- és teherforgalom számára:

 • Dolga vas (Hosszúfalu)
 • Pince (autópálya)

Ezeken a határátkelőhelyeken a határellenőrzés a nap 24 órájában zajlik majd.

2. a nemzetközi vasúti forgalom számára:

 • Hodoš (Hodos)

Ezen a határátkelőhelyen a határellenőrzés a vonatok menetrendje szerint történik.

3. Kizárólag az Európai Unió joga szerint szabad mozgáshoz való joggal rendelkező személyek számára a nemzetközi közúti személy- és teherforgalom céljából a következő határátkelőhelyeket jelölik ki:

 • Pince (helyi közút)
 • Prosenjakovci (Pártosfalva)
 • Hodoš (Hodos)
 • Kobilje
 • Čepinci
 • Martinje

Ezeken a határátkelőhelyeken szelektív, szúrópróbaszerű határellenőrzésre kerül sor.

 

Figyelem! Az augusztus elejei árvizek, áradások több régiót érintettek, köztük városokat, vidéki területeket és természeti látnivalókat. A legtöbb szlovéniai turisztikai célpont már látogatható, javasoljuk azonban, hogy tájékozódjanak a turisztikai célpontok aktuális helyzetéről, részletes információk itt érhetők el angol nyelven.

A Szlovéniai Hegymászó Szövetség felhívja a hegyi túrázók figyelmét, hogy az árvíz és viharok sújtotta területekre ne menjenek, mert a túrautak is megrongálódtak, és a túrázás fokozott kockázatot jelent. További információ itt érhető el.