2023.09.19.

Teljes lezárás van érvényben az alábbi utakon:

  • Stahovica - Gornji Grad.
  • Podlom - Kranjski Rak - Luče.
  • Luče - Ljubno ob Savinji.
  • Dravograd – Trbonje

 

2023.08.17.

Közúti információk

Az árvíz és a viharok okozta megrongálódások miatt számos közút zárva van, illetve járhatatlan. A helyzet folyamatosan változik. Kérjük a járművezetőket, hogy tartsák be a szlovén katasztrófavédelem és a szlovén hatóságok utasításait, és ne közlekedjenek elárasztott területen vagy lezárt utakon. Javasoljuk, hogy az aktuális útviszonyokról a https://www.promet.si/en honlap térképén tájékozódjanak, valamint javasoljuk a "Radio SI" hallgatását, amely óránként német vagy angol nyelvű híreket, félóránként friss közlekedési információkat közöl.

Várhatóan 2023. szeptember közepéig a ljubljanai H3-as körgyűrű északi szakaszán, a Zadobrova és Koseze csomópontok között mindkét irányban tilos a 7,5 tonna össztömegű tehergépjárművek közlekedése.

 

Árvízzel kapcsolatos információk

Legfrissebb, aktuális helyzetre vonatkozó turisztikai információk itt érhetők el.

Felhívjuk a Szlovéniában tartózkodó állampolgáraink figyelmét arra, hogy az árvíz kapcsán kialakult válsághelyzet egyes régiókban érintheti a csapvíz minőségét, ezért javasoljuk, hogy erről helyben tájékozódjanak. Kétely esetén palackozott víz fogyasztása javasolt.

A szlovén polgári védelmi hatóság honlapján található Szlovénia térképe, amely folyamatosan mutatja az aktuális eseményeket (tűz, súlyos balesetek, árvizek). Ez az oldal csak szlovén nyelvű.

 

2023.08.08.

Biztonságos, illetve beutazásra nem javasolt régiók listája

A szlovén hatóságok megjelentették az általuk biztonságosnak ítélt, illetve beutazásra nem javasolt régiók listáját. A folyamatosan frissülő listát, valamint további hasznos információkat az alábbi linken találhat:

https://www.slovenia.info/en/press-centre/news-of-the-tourism-press-agency/24716-essential-tips-and-advice-for-tourists-during-floods-in-slovenia

 

2023.08.06.

Tájékoztató az elkövetkezendő napokban Szlovéniába utazni szándékozók részére

Jelezzük, hogy Szlovéniában hatalmas károkat okoztak a viharok és az árvizek, a helyreállítási munkálatok hosszú hónapig eltarthatnak, és több terület a mai napig is megközelíthetetlen a lerombolt hidak és a földcsuszamlások miatt. A szlovén hatóságok a Szlovéniába utazni szándékozóknak javasolják, hogy rendszeresen ellenőrizzék a helyzetet és a közúti közlekedési viszonyokat, mert azok nagyon gyorsan változhatnak. Ennek megfelelően az utazás alapos mérlegelését javasoljuk, amelyről a döntés egyéni felelősség. A leginkább érintett területek elkerülendők.

Javasoljuk, továbbá, hogy közvetlenül az utazás előtt győződjenek meg a szállásadónál a helyi viszonyokról és a forgalmi helyzetről. Ez utóbbival kapcsolatban az alábbi oldalon tudnak tájékozódni, itt a lezárások is szerepelnek (angol nyelven):

https://promet.si/en

Közvetlen veszély esetén a 112-es segélyhívó számon kérhetnek segítséget. Amennyiben konzuli segítségre van szükségük, a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központot tudják hívni a hét minden napján, éjjel-nappal: +36 80 36 80 36, taj.konz@mfa.gov.hu ; szöveges üzenet küldhető az alábbi alkalmazásokkal: Viber: 06-30-36-36-555 WhatsApp: 06-30-36-36-111

Kérjük, hogy indulás előtt mindenképpen regisztráljanak konzuli védelemre:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

 

2023.07.10.

Felhívjuk a Szlovéniában élő és regisztrációs igazolással rendelkező magyar állampolgárok figyelmét, hogy a korábban laminált formában kiadott regisztrációs igazolások érvényessége az azokon feltüntetett érvényességi időtől függetlenül 2023. augusztus 3-án lejár, és ezt követően csak az új műanyag kártyás (ún. bankkártya típusú) regisztrációs igazolások lesznek érvényesek. Akinek még nincs ilyen formában kiadott kártyája, az illetékes hivatalban tudja azt igényelni. További információ: szlovén és angol nyelven.