Felhívjuk a Szlovéniában téli időszakban közlekedő állampolgáraink figyelmét az alábbiakra:

Szlovéniában november 15-től március 15-ig kötelező a gépjárműveken a téli gumi használata. (Ez alól kizárólag Szlovénia tengermelléki településein regisztrált gépjárművek képeznek kivételt.)

Téli útviszonyok esetén (havas, jeges, csúszós utak) a gépjárműveknek megfelelő téli felszereléssel kell rendelkezniük.

A 3.500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek esetében a téli felszerelés alatt a következők értendők:

  • téli gumi (M+S, M.S, vagy M&S) mind a négy keréken, vagy
  • nyári gumi és a csomagtartóban a meghajtó kerekekre megfelelő méretű hólánc.

A téli felszerelés hiánya 40 eurós bírságot vonhat maga után, és 500 euróig bírságolható, ha a felszerelés hiánya közlekedési fennakadást okoz.

200 euró büntetés jár a hótól, jégtől, víztől megtisztítatlan gépkocsi használatáért. A jármű ablakainak és a visszapillantó tükröknek, illetve a teljes gépkocsinak is tisztának kell lennie (NEM szabályos a félig letisztított autó, pl. ha a gépjármű tetején/motorház tetején hóréteg található).

300 euró büntetés jár azoknak (kamionok esetében 1.000 euró), akik nem tartják tiszteletben a téli viszonyok útjelzéseit vagy egyéb közlekedéskorlátozásokat. Ez utóbbit az utakon általában elektronikus kijelzők mutatják, vagy a rendőrök terelik le a járműveket a veszélyes útszakaszról.

A korlátozásra, illetve tiltásra 100 km/h-t meghaladó sebességű szél (kamionok esetében 80 km/h), lényegesen csökkent látási viszonyok esetén, valamint akkor kerül sor, ha 3 óra leforgása alatt fél méternél több hó esik (kamionok esetében ez 20 cm).

A téli időszakban a vontatóval ellátott tehergépkocsik számára, az autópályák és a gyorsforgalmi utak kivételével, tiltott a veszélyes anyagok szállítása.