Tájékoztatjuk a magyar igazolvánnyal rendelkező állampolgárainkat, hogy a 2024. március 1-jén hatályba lépett  39/2024. (II. 29.) Korm. rendelet kibővítette a magyar igazolvánnyal rendelkezők magyarországi utazási kedvezményeit.

Módosult az ún. tarifarendelet is (38/2024. (II. 29.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről), amely  állampolgárságtól függetlenül ingyenessé tette a 14 év alattiak, illetve a 65 év felettiek belföldi helyközi tömegközlekedési eszközökön történő utazását (a mentesség igénybevételéhez érvényes személyazonosító okmány szükséges). Helyi közlekedésben 6 év alatt és 65 felett ingyenes az utazás.

A magyar igazolványok tulajdonosai esetében tehát az egyik lényeges módosítás, hogy gyermekek a belföldi helyközi közlekedésben – a korábbi 6 év helyett – 14 éves korig korlátlanul jogosultak az ingyenes utazásra. A 65 év felettiek továbbra is ingyenesen utazhatnak, míg a magyar igazolvánnyal rendelkező 14-65 év közöttiek utazási kedvezményének mértéke a korábbi 90%-ról 100%-ra módosult a helyközi közlekedésben. A módosított rendelet alapján évi 12 alkalommal utazhatnak  ingyen a magyar igazolványok korcsoportba tartozó tulajdonosai a belföldi helyközi járatokon. (Korábban évi 4 alkalommal 90%-os utazási kedvezmény jogosultság állt fenn.)

Csoportos utazás esetén, a 18 éven aluli, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek legalább tíz főből álló csoportja, és a velük utazó két nagykorú kísérő utazási kedvezménye évente egy alkalommal változatlan formában megmarad, ugyanakkor a kedvezmény a jövőben csak előzetes bejelentés alapján vehető igénybe.