2017. július 1. és 2018. június 30. között kerül sor Magyarország ötödik elnökségére a Visegrádi Csoportban. Az 1991-es megalakulása óta a kölcsönös bizalomra, a rugalmasságra, és a közös hagyományokra, értékekre, érdekekre épülő visegrádi együttműködés jelentősége a közelmúltban tovább nőtt. Az elmúlt 26 évben a V4 tevékenyen képviselte regionális érdekeinket, 2004 óta az Európai Unióban is, miközben a térség hozzájárult az egész kontinens jólétéhez és stabilitásához gazdasági teljesítménye, az összeköttetések fejlesztésére irányuló tevékenysége, a szomszédos Nyugat-Balkán és Keleti Partnerség térségnek nyújtott támogatása révén, valamint azzal a felelős hozzáállásával, melyet az Európát sújtó példátlan migrációs válság során tanúsított. A Visegrádi Csoport továbbra is olyan, a stabilitást és a növekedést képviselő európai tényező, melynek legitim törekvése érdemben, egyenlő partnerként hozzájárulni az EU jövőjéről szóló párbeszédhez.

A magyar V4-elnökség olyan területekre koncentrál, ahol a Visegrádi Csoport kézzelfogható eredményeket, hozzáadott értéket tud felmutatni, az EU politikák területétől a globális ügyekig terjedő konkrét célkitűzések alapján, az alábbi tartalmi felosztás alapján:

1. Európai Visegrád

2. Regionális Visegrád

3. Digitális Visegrád

4. Globális Visegrád

A magyar V4-elnökség mottója, a „V4 összeköt” utal a visegrádi együttműködés számottevő pozitív hatására a négy ország politikai, gazdasági, kulturális értelemben vett összekapcsolása terén, valamint arra, hogy kiemelt célunk a térségi energetikai és közlekedési összeköttetettség javítása és az innovatív, a digitális korszakba lépő V4 térség kialakítása. Hasonlóan fontos a magyar elnökség elkötelezettsége a Visegrádi Csoport és más EU-n belüli, valamint globális partnerek közötti párbeszéd, bizalom és együttműködés további fejlesztése iránt. A V4 összeköt országokat, kormányokat, embereket, ötleteket és értékeket, inkluzív és nyitott módon. A Visegrádi Csoport eltökélt abban, hogy a tág értelemben vett összeköttetettség erejére építve részt vegyen a V4 térséget, valamint az annak otthont adó európai közösséget érő kihívások közös megoldásában.

Magyarország 2017–2018. évi Visegrádi Csoportban betöltött elnökségének programját itt találja. Az elnökség hivatalos honlapja pedig itt érhető el