Frissítve: 2024.01.29.

 

ESZIG igénylés 14 év alatti gyermeknek:

Tájékoztatjuk ügytípusban érintett ügyfeleinket, hogy 2024. január 1-től a 14 év alatti (cselekvőképtelen kiskorú) gyermek személyazonosító igazolványának kérelmezési szabályai megváltoztak.

A módosítás értelmében a személyazonosító igazolvány kiállítása iránti kérelmet benyújthatja az egyik szülő, és nem szükséges a másik szülő hozzájáruló nyilatkozata, illetve a szülői felügyeleti jog szünetelésének vagy megszűnésének igazolása.

A jelen lévő szülőnek továbbra is igazolnia kell a személyazonosságát.

 

Felhívjuk a Szlovéniában téli időszakban közlekedő állampolgáraink figyelmét az alábbiakra:

Szlovéniában november 15-től március 15-ig kötelező a gépjárműveken a téli gumi használata. Ez alól kizárólag Szlovénia tengermelléki településein - Črni Kal és Sečovlje tengerparti területek között - regisztrált gépjárművek képeznek kivételt. A gumiabroncsok teljes felületén az előírt minimális profilmélység 3 mm.

Téli útviszonyok esetén (havas, jeges, csúszós utak) a 3.500 kg-ot meg nem haladó össztömegű gépjárműveknek az alábbiak szerinti téli felszereléssel kell rendelkezniük:

 • téli gumi (M+S, M.S, vagy M&S) mind a négy keréken, továbbá
 • a csomagtartóban a meghajtó kerekekre megfelelő méretű hólánc.

A téli felszerelés hiánya 40 eurós bírságot vonhat maga után, és 500 euróig bírságolható, ha a felszerelés hiánya közlekedési fennakadást okoz.

200 euró büntetés jár a hótól, jégtől, víztől megtisztítatlan gépkocsi használatáért. A jármű ablakainak és a visszapillantó tükröknek, illetve a teljes gépkocsinak is tisztának kell lennie (nem szabályos a félig letisztított autó, például, ha a gépjármű tetején/motorház tetején hóréteg található).

300 euró büntetés jár azoknak (kamionok esetében 1.000 euró), akik nem tartják tiszteletben a téli viszonyok útjelzéseit vagy egyéb közlekedéskorlátozásokat. Ez utóbbit az utakon általában elektronikus kijelzők mutatják, vagy a rendőrök terelik le a járműveket a veszélyes útszakaszról.

A korlátozásra, illetve tiltásra 100 km/h-t meghaladó sebességű szél (kamionok esetében 80 km/h), lényegesen csökkent látási viszonyok esetén, valamint akkor kerül sor, ha 3 óra leforgása alatt fél méternél több hó esik (kamionok esetében ez 20 cm).

A téli időszakban a vontatóval ellátott tehergépkocsik számára, az autópályák és a gyorsforgalmi utak kivételével, tiltott a veszélyes anyagok szállítása.

Kérjük, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az épp aktuális időjárási és közlekedési helyzetről.

 

Határellenőrzés:

Szlovénia a magyar és horvát határszakaszain 2023. október 21-től ideiglenesen visszaállított határellenőrzést ismét meghosszabbította, és 2023. december 22-től várhatóan további hat hónapon keresztül fenntartja azt. Az intézkedés következtében hosszabb menetidővel kell számolni. Az eddigi tapasztalatok alapján a határátlépés általában gördülékenyen, kisebb-nagyobb várakozás mellett zajlik, azonban az ünnepek végén, amikor keleti irányból nagy számú gépkocsi közlekedik nyugat felé, nagy valószínűséggel lehetnek fennakadások a magyar-szlovén határon.

Ismét felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét az érvényes úti okmány meglétének fontosságára. (Érvényes úti okmány az érvényes útlevél és a személyazonosító igazolvány, illetve a határellenőrzésénél elfogadják az ideiglenes személyazonosító igazolványt is. A vezetői engedély Szlovéniában személyazonosítás céljából nem elfogadott okmány. Egyúttal jelezzük, hogy Olaszország a szlovén-olasz határon folytat ellenőrzéseket.

A szlovén-magyar határszakaszon a következő határátkelőhelyeken kerül sor ellenőrzésekre:

1. a nemzetközi közúti személy- és teherforgalom számára:

 • Dolga vas (Hosszúfalu)
 • Pince (autópálya)

Ezeken a határátkelőhelyeken a határellenőrzés a nap 24 órájában zajlik majd.

2. a nemzetközi vasúti forgalom számára:

 • Hodoš (Hodos)

Ezen a határátkelőhelyen a határellenőrzés a vonatok menetrendje szerint történik.

3. Kizárólag az Európai Unió joga szerint szabad mozgáshoz való joggal rendelkező személyek számára a nemzetközi közúti személy- és teherforgalom céljából a következő határátkelőhelyeket jelölik ki:

 • Pince (helyi közút)
 • Prosenjakovci (Pártosfalva)
 • Hodoš (Hodos)
 • Kobilje
 • Čepinci
 • Martinje

Ezeken a határátkelőhelyeken szelektív, szúrópróbaszerű határellenőrzésre kerül sor.

 

Figyelem! Az augusztus elejei árvizek, áradások több régiót érintettek, köztük városokat, vidéki területeket és természeti látnivalókat. A legtöbb szlovéniai turisztikai célpont már látogatható, javasoljuk azonban, hogy tájékozódjanak a turisztikai célpontok aktuális helyzetéről, részletes információk itt érhetők el angol nyelven.

A Szlovéniai Hegymászó Szövetség felhívja a hegyi túrázók figyelmét, hogy az árvíz és viharok sújtotta területekre ne menjenek, mert a túrautak is megrongálódtak, és a túrázás fokozott kockázatot jelent. További információ itt érhető el.