Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet asszony 2017. február 15-én látogatást tett Novo mesto-ban, ahol Gregor Macedoni, a város polgármesterrel találkozott. A nagykövet asszony novo mesto-i látogatását a FINI főiskolán kezdte, majd a város legjelentősebb cégeinél (Krka, Adria, Revoz) folytatta. 

A magyar nagykövet és a polgármester a novo mesto-i és a magyar vállalatok közötti gazdasági együttműködési lehetőségekről tárgyaltak, külön hangsúlyt fektetve a gyógyszeripar és az autóipar területére. Mivel a magyar delegáció a polgármesteri hivatal előtt meglátogatta a FINI főiskolát, ahol a Dunaújvárosi Egyetemmel létesített kétoldalú együttműködés helyzetét és az új magyar-szlovén együttműködési lehetőségeket tekintették át, a partnerek kitértek a két ország közötti felsőoktatási együttműködésre is.
A városházán tett látogatás során a régészeti örökségek kapcsán a novo mesto-i borostyánkő éve projekt is előtérbe került. Nagykövet asszony kiemelt néhány olyan magyar várost, melyek számára a történelmi örökségük miatt érdekes lehet a novo mesto-i kezdeményezés. 
Tekintettel a jövő kihívásaira, a tárgyalópartnerek kiemelt hangsúlyt fektettek az intelligens és zöld város koncepcióknak. A témával kapcsolatban nagykövet asszony ismertetett néhány jól bevált magyar gyakorlatot, többek között a tömegközlekedés fejlesztés és városi parkolás területéről.