Március 13-án a szlovéniai magyar közösség az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról emlékezett meg a ljubljanai várban kiállított Batthyány Lajos szobor megkoszorúzásával, valamint a nagyköveti rezidencián rendezett ünnepélyes műsorral és fogadással.

A várnál összegyűlt tömeget Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet köszöntötte. A himnusz meghallgatása után Göncz László, a szlovén parlament nemzetiségi képviselője tartott beszédet. A történész-politikus a történelmi események ismertetése után párhuzamot állított a 19. századi és napjaink kihívásai között. Elmondása szerint életünket számtalan kihívás nehezíti, de összefogva egy nemzetként ezek a megpróbáltatások leküzdhetők. A beszédet gyermekek által előadott furulyajáték, szavalás és éneklés követte. A várban történő megemlékezés zárásaként Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet, Göncz László képviselő, illetve Balog Zsuzsa, a József Attila Egyesület elnöke megkoszorúzták Batthyány Lajos szobrát. Ennek azért van kiemelkedő jelentősége, mivel Magyarország első felelős miniszterelnöke három hónapon keresztül raboskodott a vár cellájába zárva.

A koszorúzás után a nagyköveti rezidencián folytatódtak az események. Az ünnepi ceremónia során a szlovéniai magyar iskola diákjai Imre Alíz zeneterapeuta felkészítésével rendkívül színvonalas műsort adtak elő. A műsort zenekari produkció kísérte. Beszédet mondott Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet, aki kiemelte, hogy az ünnep üzenete az elődök hitéből való erőmerítés és az irántuk való tisztelet erősítése mellett az összetartozás örökségének megőrzése és átadása a következő nemzedékeknek. Az ünnepi rendezvény végén a résztvevők állófogadás keretein belül megkóstolhatták a magyar gasztronómia legjavát. A rendezvény végig jó hangulatban telt, kimagasló számú jelenlévővel.

 

 

További fényképek